Echografie

DOK11 fysiotherapie Alblasserdam heeft diverse specialisaties in huis. Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om musculoskeletale structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. De mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan worden bewaakt. Een voorbeeld is de schouder, waarbij de verschillende genoemde structuren duidelijk zijn af te beelden en te benoemen. Een belangrijk gegeven is hierbij, dat het gebruikelijke lichamelijke onderzoek weinig specifiek is bij schouderproblematiek. Een echografisch onderzoek levert sneller en meer informatie op. Zie de afbeeldingen hiernaast. Sinds november 2011 heeft Dok11 fysiotherapie de beschikking over een eigen echografieapparaat.

Opleiding
De fysiotherapeuten van DOK11 gebruiken de echografie om (sport)aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/voet te beoordelen en de revalidatie te bewaken. Zij hebben de cursus musculoskeletal ultrasound gevolgd en afgesloten met een examen.

Hoe werkt echografie?
Bij de toepassing van echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven. Deze kan de mens niet horen. De golven worden uitgezonden door een zender die geplaatst wordt op de huid. Deze zender is tegelijk ook de ontvanger van de golven die teruggekaatst worden door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven. Ze doen dat allemaal in verschillende mate. De zender is verbonden met een computer. Deze vertaalt de geluidsgolven naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen als grijswaarden. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels.

Indicatiegebieden
Spieren, pezen, slijmbeurzen, gewrichtsbanden, kapsels, kraakbeen, botten en zenuwen.

Hoe verloopt een onderzoek met echografie?
De patiënt neemt afhankelijk van het te onderzoeken gebied plaats op een stoel of op de behandelbank. Een transparante gel wordt tussen de zender en het lichaam toegepast om goed contact te verkrijgen en luchtbellen tussen zender en huid te verdrijven. De onderzoeker “scant” het gebied, bestudeert de weergave op de monitor. Het onderzoek is relatief snel en de patiënt voelt er veelal niet van. Soms kan bij het “scannen” van een gevoelig gebied een lichte pijn optreden. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten. De bevindingen van de onderzoeker worden u meegedeeld.

Wat zijn de voordelen van echografie?

  • Echografie is eenvoudig toepasbaar
  • Echografie is pijnloos en laat het lichaam onaangetast
  • Echografie is ongevaarlijk en niet schadelijk
  • Echografie wordt niet beïnvloedt door een pacemakers of metaal in het lichaam