copd 2

COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis of longemfyseem. COPD is een aandoening van de longen waardoor het ademen moeilijker is en u minder energie kan hebben. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).  Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat er een beschadiging is in de longen waardoor u minder zuurstof kan opnemen. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

Meer informatie over COPD is te vinden op www.longfonds.nl

De Behandeling

In DOK11 werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in COPD. De behandeling bestaat onder andere uit conditie –en krachttraining. Tijdens de behandeling leert u meer over wat uw longziekte met uw lichaam doet en over hoe u er beter mee om kunt gaan. Er zullen tips worden gegeven om aanpassingen te doen in uw leven, waardoor u weer dingen kunt doen die u belangrijk vindt. Naast lichamelijke oefeningen om uw conditie te verbeteren, zoals fietsen of wandelen, leert u bijvoorbeeld beter omgaan met uw energie en ademhalings- en ontspanningstechnieken.

Training

Training wordt gegeven in het Medisch Trainingscentrum en is geschikt voor iedereen die elke dag veel last heeft van zijn longziekte ondanks het gebruik van medicijnen (inhalator).  Het zuurstofgehalte wordt goed in de gaten gehouden zodat iedereen op zijn eigen niveau kan bewegen.