Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten tijdens het lopen noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel. De pijn wordt veroorzaakt door vaatvernauwing. Krampachtige pijn in de benen bij het lopen is één van de belangrijkste klachten.  De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk van de plaats van de vernauwing. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen.

 

Meer informatie over etalagebenen is te vinden op Claudicationet.nl

De Behandeling

Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.

Het vaststellen van de diagnose moet altijd worden gedaan door een vaatspecialist. Daarna kan u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut gespecialiseerd in looptraining (claudicatiotherapeut). De behandeling bestaat onder andere uit training op de loopband en kan worden ondersteund met conditietraining of krachtoefeningen.